Żytnie pankejki na zsiadłym mleku. / Rye pancakes with sour milk.

Ostatnimi czasy nieco obsesyjnie wydaję pieniądze na produkty, których nazwy poprzedzają obiecujące słowa "bio", "organic" i tym podobne. Wiążę się z tym rzecz jasna nadzieja, że taka żywność jest zdrowsza, a przecież jak głosi święte już zdanie: "jesteś tym co jesz". Oczywiście staram się, co nie zawsze jest łatwe, nie zrujnować się na masło orzechowe w lokalnych sklepikach. Lepiej siać spustoszenie na koncie kupując książki, płyty, obrzydliwie drogie torebki czy piękną bieliznę. Co przyznaję z bólem serca, ale i nieukrywaną radością, zdarza mi się czynić.
Moje ulepszone, zharmonizowane z naturą podejście do zakupów spożywczych skłoniło mnie również do kupowania mleka z mlekomatu. Przyczynia się do tego fakt, że ma ono przeznaczoną sobie uroczą, szklaną butelkę, dzięki czemu pięknie prezentuje się w lodówce. Początkowo byłam pełna obaw, głównie dotyczących zapachu i smaku. Jak się okazało zupełnie niepotrzebnie. Jest naprawdę pyszne i zrobiłam (odstawiając pełną mleka szklankę do szafki) zsiadłe mleko, które nadało pankejkom lekką i puszystą konsystencję.









Żytnie pankejki na zsiadłym mleku

Składniki
8 łyżek mąki żytniej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 1/2 łyżki masła
1 1/2 łyżki miodu
szczypta soli
1 szklanka zsiadłego mleka
1 jajko
woda









Przygotowanie

Suche składniki mieszam w misce. W garnuszku rozpuszczam miód i masło, wlewam do miski, dodaję pozostałe składniki. Wodą reguluję konsystencję ciasta. Smażę na patelni do naleśników, bez tłuszczu. Podaję z cukrem pudrem.














Recently, I've been obsessively spending money on products which names are preceded by the promising "bio", "organic" and other words of that kind. I hope that such food is healthier, and yet there is a holy saying: "you are what you eat." I try of course not to spend all of my money on the peanut butter in the local shops, it's not always that easy thing to do. It is better to wreak havoc on your bank account by buying books, CDs, awfully expensive purses or beautiful lingerie. What I admit with heartache, but also unconcealed joy, I happen to do.
My improved, harmonized approach to food shopping also prompted me to buy milk from special fresh milk automat. This contributes to the fact that it has a beautiful glass bottle, which makes it look so lovely in the fridge. Initially I was full of fears, mainly about smell and taste. As it turned out completely unnecessary. It is really delicious and I did (by putting the full glass of milk into the cupboard) sour milk, which gave the pancakes light and fluffy consistency.









Rye pancakes with sour milk


Ingredients
8 tablespoons of rye flour
1 teaspoon of baking soda
1 1/2 tablespoon of butter
1 1/2 tablespoon of honey
a pinch of salt
1 glass of sour milk
1 egg
water









Preparation

Dry ingredients are mixed in a bowl. I melt in a pot honey and butter, pour into the bowl, add the remaining ingredients. Water regulates the consistency of the dough. I fry in the pancakes on pan without fat. I serve with powdered sugar on the top.

Komentarze

Popularne posty