Buraczana zupa krem. / Beetroot cream soup.









Buraczana zupa krem

Składniki
3 buraki
2 duże ziemniaki
3 marchewki
pół jabłka
rozmaryn
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól
pieprz
słodka śmietanka/grzanki 

Przygotowanie
Warzywa obieram, opłukuję, kroję na kawałki i wkładam do garnka. Zalewam zimną wodą i przyprawiam. Zaczynam gotować, nie należy się martwić tym, że buraki tracą swój piękny kolor, i tak woda, w której są zostanie z nimi zmiksowana, więc intensywna barwa zostanie zachowana. Dobra informacja dla mięsożerców jest taka, że zupę można zrobić także w wersji na bulionie, wtedy gotowanie zaczynam od mięsa. Gdy warzywa zmiękną odstawiam zupę do wystygnięcia. Dodaję obraną połówkę jabłka i miksuję. Zupę dobrze jest jeszcze raz zagotować i doprawić do smaku. Podaję na ciepło ze śmietanką lub grzankami.









Beetroot cream soup.

Ingredients
3 beets
2 large potatoes
3 carrots
half of an apple
rosemary
2 grains of allspice
1 bay leaf
salt
pepper
sweet cream or croutons

Preparation
I peel vegetables, rinse, cut into pieces and put in the pot. I pour cold water and spice, start to cook. You should not be worried that the beets lose their color, the water in which they are will be mixed with them, so the intense color stays. Good news for carnivores is that the soup can also be made on the broth, then the cooking starts with the meat. When the vegetables are tender I set the soup to cool. I add apple and mix. The soup is good to be boiled once again and seasoned. Serve warm with sweet cream or croutons.

Komentarze

Popularne posty