Fasolowe brownie. / Bean brownie.
W książce Simone de Beauvoir „Cudza krew”, którą miałam
okazję niedawno przeczytać, znalazłam wspaniały cytat: „Jedzenie to najlepszy
sposób sięgnięcia do głębi egzystencji.”.
Moim podstawowym środkiem do
wnikania w istotę bytu jest zdecydowanie czekolada. W hierarchii jedzenia bez, którego nie
wyobrażam sobie życia zajmuje ona honorowe miejsce. Poza tym, jej leczniczy
wpływ na ludzki organizm (potwierdzony przez amerykańskich naukowców), zdaje się w pełni usprawiedliwiać czekoladożerców (nawet tych
obsesyjnych). Nie czujmy się więc winni, sięgając po kolejne kawałki. Dzisiaj prezentuję
brownie, w nowej, alternatywnej odsłonie.
Fasolowe brownie
Składniki
Składniki
2 jajka
2 banany
3 puszki fasoli
5 łyżek kakao
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka cukru trzcinowego
½ łyżeczki soli
Przygotowanie
W moim przepisie są aż 3 puszki fasoli, więc wychodzi z tego
dość duża blaszka. Myślę, że warto poeksperymentować z tym przepisem, brownie,
które udało mi się zrobić wyszło idealnie wilgotne i miało dobry zrównoważony
smak – sól, słodycz i kakao dobrze harmonizowały. Myślę jednak, że robiąc je
następnym razem spróbuję zastąpić czymś banana, ma on dość intensywny smak i
wolałabym, aby moje ciasto było jak najbardziej czekoladowe.
In the book by Simone de Beauvoir "The blood of others", which I have happened to read recently, I found a marvelous quotation: "Food is the best way to delve into the depths of existence.".
My essential way of reaching the essence of being is definitely chocolate. In the hierarchy of the food, I can not imagine life without it takes a very special place. Besides, its curative effect on the human body (confirmed by American scientists), seems to fully justify chocolate eaters (even the obsessive ones). So, let's not feel guilty, reaching for the next pieces. Today I would like to present brownie, its new, alternative version.
Bean brownie
Ingredients
Ingredients
2 eggs
2 bananas
3 cans of bean
5 tablespoons of cocoa
1 flat teaspoon of baking soda
1 glass of cane sugar
½ teaspoon of salt
I blend all the ingredients into a creamy mass. It’s basically it, the brownie
needs only to be baked at 180 degrees C for around 45 minutes. To check if it’s
ready I use wooden stick, however that kind of cake is always rather moist, so you just
have to sense the moment, when it’s
not raw.
In my recipe there are 3 (that's a lot) cans of bean and so the cake is quite big. I think this recipe is worth giving it some experimental try. The
brownie that I achieved was perfectly moist and had really good, balanced taste
– salt, sweetness and cocoa harmonized well.
However, I think that the next time, when I bake that cake, I’ll try to replace banana with something else. It’s
taste is really intensive, dominative and I want my brownie to have as much cocoa taste as it possibly can.
Komentarze
Prześlij komentarz