Zupa dyniowa. / Pumpkin soup.
Przepis idealny
w obliczu jesiennej choroby, a co najważniejsze naprawdę smaczny! Zupę
gotowałam w babcinej kuchni, więc niestety bez blendera nie mogłam uczynić z
niej kremu. Muszę jednak przyznać, że w innych okolicznościach nie znalazłabym
garnka tak pięknie komponującego się ze składnikami. Dziadkowie po spróbowaniu
orzekli, że mogę wychodzić za mąż. I chociaż z całą pewnością, nie zamierzam
się kierować w najbliższej przyszłości ich życiową radą, biorę ją za kulinarny
komplement dużej wagi.
Zupa dyniowa
Składniki
Składniki
dynia (niestety
nie miałam szansy jej zważyć, ale myślę, że było jej 3-5 kg)
1 pomarańcza
2 mandarynki
1 jabłko
250ml świeżo
wyciskanego soku z pomarańczy
300ml wody
4 łyżki cukru
trzcinowego
4 łyżki miodu
gałka
muszkatołowa
cynamon
imbir
Przygotowanie
Od razu
uprzedzam, że rozprawienie się z dynią (gdy mięśnie w rękach raczej przeciętne)
jest nie lada wyzwaniem. Na zachętę dodam, że trud zostanie wynagrodzony J. Po przepołowieniu dyni wyżłabiam łyżką nasiona. Następnie obieram
ją i kroję w kostkę. Przygotowuję
też mandarynki i pomarańczę, które rozdrabniam tak, aby wydobyć czasami
skrywane w nich pestki. Jabłko obieram i ścieram na tarce, tak samo postępuję z
imbirem (jego ilości radzę dostosować do własnych progów odporności na
pikanterię). Wszystko ląduje w wielkim garze, do którego wlewam też sok, wodę,
miód, wsypuję cukier i przyprawy. Gotuję bez przykrycia, mieszając. Zupa jest
gotowa, kiedy kawałki dyni są miękkie i się rozpadają. Można ją podawać również
w formie kremu z groszkiem ptysiowym, albo saute jeśli tak jak ja akurat nie
macie pod ręką blendera.
The perfect
recipe for facing autumn illnesses and what’s major, really delicious one! The
soup was cooked in my grandmother’s
kitchen, so unfortunetelly without a blender I couldn’t make it a cream soup. However,
I must admit that under different circumstances I wouldn’t find a pot matching
the ingredients so beautifully. My grandparents, after tasting the soup, said
that I’m ready to get married. I’m certainly not going to follow their advice
in the nearest future, but I take it as a great culinary compliment.
Pumpkin soup
Ingredients
Ingredients
pumpkin (I
didn’t have a chance to weigh it, but I suppose it was 3-5 kg)
1 orange
2 mandarines
1 apple
250ml freshly
squeezed orange juice
300ml water
4 spoons of sugar
cane
4 spoons of
honey
nutmeg
cinnamon
ginger
Preparation
Firstly, I would
like to warn you, that dealing with
pumpkin (especially, when your arm muscles are rather mediocre) is quite a
challange. Giving some encouragement, I can assure you that’s really worth it
J. After spliting pumpkin in a half, I excavate the seeds. I peel
it and cut into cubes. I prepare mandarines and orange, the key is to mince them
and get rid of seeds that sometimes are hidden inside. Apple and ginger are
peeled and grated (I recommend to adapt the amount of ginger to your own taste).
I put all of my ingredients in a big pot and cook them, stirring from time to time. The soup is ready, when pumpkin’s
pieces are soft. You can serve it as a cream soup with peas puff or saute as I did, when there’s no blender
around.
Komentarze
Prześlij komentarz