Jeden garnek - dynia, ryż brązowy, ciecierzyca. / One pot - pumpkin, brown rice, chickpeas.

Jeden garnek - dynia, ryż brązowy, ciecierzyca

Składniki
4 łyżki ciecierzycy
3 łyżki brązowego ryżu
kawałek dyni
curry
chili
sól
pieprz
mięta (u mnie suszona z ogródka, ale pokrojona, świeża też się bardzo dobrze nadaje)
prażone pestki słonecznika/parmezan

Przygotowanie
Zalewam ciecierzycę wodą i zostawiam na parę godzin. Po odpowiednim czasie dosypuję ryż, sól, pieprz, curry i chili. Zaczynam gotować. W tym czasie obieram i kroję dynię. Po 20 minutach wrzucam ją do garnka. Gotuję jeszcze 20 minut, na 5 przed końcem wsypuję miętę. Odlewam nadmiar wody. Posypuję pestkami lub parmezanem.








One pot - pumpkin, brown rice, chickpeas

Ingredients
4 table spoons of chickpeas
3 table spoons of brown rice
piece of pumpkin
curry
chili
salt
pepper
mint (I had dried one, that grew in my garden, but it's perfectly fine to use fresh one, chopped finely)
roasted sunflower seeds
parmesan

Preparation
I pour chickpeas with water and leave it for a few hours. After proper time I add rice, salt, pepper, curry and chili. I start to boil. In the meantime I peel and chop pumpkin. After 20 minutes I add it and then I cook it for next 20 minutes. Only 5 minutes before ending I add mint. I get rid of additional water and sprinkle my dish with roasted sunflower seeds or parmesan.




Komentarze

Popularne posty