Budyń jaglany. / Millet pudding.
Budyń jaglany
Składniki
Składniki
1/2 opakowania
kaszy jaglanej
mleko (może być
to mleczko kokosowe albo innego rodzaju, na którekolwiek macie ochotę)
woda
2 łyżki wiórków
kokosowe
cukier
trzcinowy/miód/cukier waniliowy
sok z cytryny
cynamon
2 łyżki płatków
owsianych
paczka mrożonych
owoców
Przygotowanie
Najpierw płuczę
kaszę zimną wodą, można ją w niej zostawić do godziny czasu (są to zabiegi
dzięki, którym kasza straci gorzki smak). Nie wiem która z tych metod jest
bardziej skuteczna, jedna na pewno wygodniejsza ze względu na poświęcony jej
czas. Kaszę zalewam mlekiem i wodą, w proporcji 2:1 – płyny : kasza (mieszając wodę i mleko lepiej jest gotować z
przewagą mleka w stosunku do wody, wtedy budyń będzie smaczniejszy, ale
generalnie nie należy się za bardzo przejmować, robiąc wszystko „na oko” też
się uda). Zaczynam gotować na małym ogniu, dodaję wiórki kokosowe,
cukier/miód, sok z cytryny, cynamon, wszystko do smaku. Pamiętam o mieszaniu,
bo kasza może się łatwo przypalić. Kiedy wszystko zaczyna gęstnieć, dorzucam
płatki owsiane. Jeśli zdarzy się tak, że kasza jest jeszcze twarda, a zawartość
garnka ma zbitą konsystencję, dolewam mleka albo wody. Trzeba zdać się na
instynkt, działać i się nie bać. Kiedy ziarenka zmiękną, przestaję gotować.
Kasza nie powinna pochłonąć całego płynu, chcę uzyskać kremowy budyń, nie zbitą
glinę. Kiedy zawartość garnka trochę przestygnie, miksuję ją na gładką masę. W
osobnym naczyniu miksuję mrożone owoce, które nakładam na porcje budyniu. Voilà!
Millet pudding
Ingredients
1/2 box of millet
Ingredients
1/2 box of millet
milk (can be
coconut or any kind, whichever you prefer)
water
2 tablespoons of
coconut shrims
sugar cane/honey/vanilla
sugar
lemon juice
cinnamon
2 table spoons
of oat flakes
1 pack of frozen
fruits
Preparation
First of all, I rinse
millet in cold water or even leave it in for an hour to get rid of it’s bitter
taste. Frankly, I’m not sure which method works better, but one of them takes
less time, which makes it more
convenient. I put millet in a pot
and cover it with water and milk, in proportions 2:1 – liquids:millet (mixing water
with milk, it is better to give more milk, then it will be more flavory, but
generally you shouldn’t worry, doing it at random everything will be just fine). I begin to simmer,
I add coconut shrims, sugar/honey, lemon juice, cinnamon, the amounts
depending on your own preffenernces. I remember about stiring, because it can
easily get burnt. As it gets thicker I add oat flakes. What may happen is
getting very condense mass with still uncooked millet. The key is not to panic,
simply add some milk and keep cooking. „In cooking you’ve got to have what-the-hell attitude.” as Julia Child said. When the millet
is soft, I stop cooking. Millet shouldn’t
absorb all of the liquids, because
what I want to achieve is creamy pudding, not dense clay. When it gets a little bit cooler I blend it. In a
separate vessel I mix frozen fruits
and put them on prepared portions of pudding. Voilà!
Komentarze
Prześlij komentarz