Hummus.
Zainspirowana Festiwalem Kultury Żydowskiej, który niedawno miał miejsce w Krakowie i wybitnie pysznym hummusem, który miałam przyjemność niejednokrotnie jeść w Chederze (każdy kto odwiedza to miasto powinien tu wstąpić choćby, żeby napić się kawy po izraelsku) podjęłam się wyzwania zrobienia własnej pasty z ciecierzycy. Zrobiony przeze mnie hummus mógłby być jeszcze bardziej sezamowy - to naprawdę robi różnicę i radzę każdemu, aby nie żałował złotych ziarenek. Upiekłam także żytnie placki, w ich składzie jest tylko woda, mąka żytnia i przyprawy (sól, pieprz, można jeszcze dodać jakieś zioła albo kminek). Zastanawiałam się nad zrobieniem pity, albo laffy, jednak oba te chlebki zawierają drożdże i są przez to bardziej wymagające w przygotowaniu, więc darowałam sobie taką zabawę.
Składniki
6-8 łyżek ciecierzycy
2 ząbki czosnku
4 łyżki sezamu
oliwa z oliwek
trochę soku z cytryny
kminek
sól
pieprz (opcjonalnie)
natka pietruszki
Przygotowanie
Ciecierzycę moczę w wodzie kilka godzin i gotuję. Kiedy wystygnie miksuję ją z pozostałymi składnikami. Hummus można również polać odrobiną oliwy z oliwek z wierzchu, aby nie obsychał.
Inspired by Jewish Culture Festival that took place in Cracow not so long ago and outstandingly delicious hummus, that I ate not once in Cheder (if anyone visits this city, it should be important place on sightseeing list, you should definitely try Israeli coffee) I took the challenge of making my own chickpeas paste. My hummus could only contain more sesame - it really makes a difference and I advise not to skimp on the golden seeds. I also baked rye pancakes, they consist of water, rye flour and spices (salt, pepper, you can add some herbs or cumin). I was thinking about making a pita or a laffa, but both of these loafs contain yeast and are therefore more demanding in preparation, so I gave up on them.
Ingredients
6-8 tablespoons of chickpeas
2 cloves of garlic
4 tablespoons of sesame seeds
olive oil
a little of lemon juice
cumin
salt
pepper (optional)
parsley
Preparation
I soak chickpeas in water for several hours and cook. When cooled, I mix it with the rest of the ingredients. Hummus can also be poured with a bit of olive oil on top to keep from drying out.
Komentarze
Prześlij komentarz