Chłodnik. / Cold soup.
Chłodnik
Składniki
botwina
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka cukru trzcinowego
koperek
rzodkiewka
maślanka
sól
pieprz
Przygotowanie
Botwinę myję, kroję i wkładam do garnka. Zasypuję cukrem, zalewam octem i dodaję trochę wody - ma się nie przypalić. Gotuję do momentu, w którym plasterki buraczków zmiękną. Odstawiam do schłodzenia. Myję koperek i rzodkiewkę, kroję na drobne kawałki/kostkę. Do wystudzonej botwiny dolewam maślankę, dosypuję pozostałe warzywa. Doprawiam do smaku. Warto wstawić go na przynajmniej godzinę do lodówki dla lepszego smaku.
Cold soup
Ingredients
young beetroot with leaves
2 tablespoons of apple vinegar
1 tablespoon of cane sugar
dill
radish
buttermilk
salt
pepper
Preparation
The beet are washed, cut and put into a pot. I add sugar, vinegar and some water - to not let it get burnt. I cook until the beetroot slices get soften. I put it aside to let it cool down. I wash dill and radish, cut into small pieces/cubes. To the beetroot and leaves I add buttermilk, add the remaining vegetables. It needs to be seasoned. It is worth inserting it for at least an hour into the fridge for better taste.
na zdjęciu Louis bawiąca się łodyżką kopru / in the picture Louis playing with dill stalk
Komentarze
Prześlij komentarz