Wegetariańska lasagne warzywna. / Vegetarian lasagne with vegetables.
Dawno nie przyrządzałam dania, które byłoby tak fotogeniczne, na każdym etapie trwania procesu. Lasagne, którą udało mi się stworzyć, w kuchni mojego rodzinnego domu, ma zdecydowanie za mało warstw, czego przyczyna leży w zbyt małej ilości pomidorowej passaty. Myślę, że gdyby było jej dwukrotnie więcej byłabym w stanie położyć zadowalającą ilość pięter. Tak czy inaczej, posiłek można spokojnie zaliczyć do udanych - przygotowywanie go nie zajęło mi dużo czasu, poza tym spędziłam go w miłym (kocim) towarzystwie, przy akompaniamencie dobrej muzyki. To zwyczajnie nie miało szansy się nie powieść.
Wegetariańska lasagne warzywna
Składniki
oliwa z oliwek
sól
pieprz
bazylia
oregano
natka pietruszki
papryczka chili
1 łyżeczka brązowego cukru
6 (bardzo nieregularnych) ząbków czosnku
400g pomidorowej passaty
1 cebula biała
2 cukinie
1 bakłażan
makaron do lasagne
mozarella
kilka plastrów żółtego sera lub tarkowany parmezan
Przygotowanie
Na dużej patelni podsmażam do zarumienienia pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez specjalny przyrząd do wyciskania czosnku (sądziłam, że ma jakąś skrótową nazwę, której mimo używania go od zawsze nie znam, jednak po sprawdzeniu w Google z żalem stwierdzam, że nie) ząbki czosnku. Warzywa myję i kroję - cukinię w małe, bakłażana w duże plastry. Solę go, żeby się "spocił" i stracił goryczkę. Na patelnię wlewam passatę i doprawiam do smaku ziołami, solą, pieprzem i cukrem. Kiedy sos jest gotowy smaruję nim spód naczynia żaroodpornego, układam makaron, następnymi warstwami są: sos, cukinia, sos, rozdrobniona mozarella, bakłażan, sos i parmezan. Piekę w 200 stopniach od 30 do 40 minut - zależnie od tego jak grube są plastry warzyw.
It's been a while since I have cooked such photogenic dish. The lasagna that I created in the kitchen of my family home lacks in layers definitely, the reason is too little of tomato pasta apparently. If there was twice as much of it, I would be able to put satisfying number of stages. Anyhow, the meal can be safely attributed to the successful - it didn't take me long time to prepare it, besides, I spent it in a nice (cat) company, entouraged by good music. It simply did not have a chance to fail.
Vegetarian lasagne with vegetables
Ingredients
olive oil
salt
pepper
basil
oregano
parsley
chilli pepper
1 teaspoon of cane sugar
6 (very irregular) cloves of garlic
400g of tomato passata
1 white onion
2 zucchinis
1 eggplant
pasta for lasagne
mozarella
a few slices of cheese or grated Parmesan cheese
Preparation
Chopped onions and squeezed with a special garlic pressing tool (I thought there was a short name that I have not known, but after checking with Google I have to say no, regretfully) garlic cloves are tied in a pan. Vegetables washed and cut - zucchini in small, eggplant in large slices. I put salt on eggplant to make it "sweat" and lose bitterness. I pour a passata into the pan and season with herbs, salt, pepper and sugar. When the sauce is ready I spread the bottom of the heat resistant vessel with it, I put pasta, the next layers are: sauce, zucchini, sauce, ragged mozarella, eggplant, sauce and parmesan. I put it in the oven at 200 degrees and bake for 30 to 40 minutes - depending on how thick are the slices of vegetables.
Komentarze
Prześlij komentarz