Makaron razowy z sosem dyniowym. / Wholemeal pasta with pumpkin sauce.
Sezon dyniowy przeżywa swój rozkwit, w związku z czym nieustannie trenuję wnoszenie kilkukilogramowych pomarańczowych piłek na moje poddasze. Ta dzienna dawka schodów w zasadzie nie jest tak złym rozwiązaniem, mogę sobie spokojnie darować zapisywanie się na jakiekolwiek siłownie.
Dynię najczęściej piekę pokrojoną na kawałki w piekarniku, później mogę ją wykorzystać do różnych przepisów zarówno słodkich jak i wytrawnych.
Makaron na zdjęciach jest jeszcze nieupieczony, więc nie udało mi się uchwycić roztopionego sera. Wielka szkoda, bo mam wrażenie, że samo oglądanie go daje poczucie satysfakcji.
Makaron razowy z sosem dyniowym
Składniki
250 g makaronu razowego
1 mała dynia
1 cebula
1/2 kostki masła (100 g)
200 g jogurtu naturalnego
ser (Brie albo Camembert / parmezan)
sól
pieprz
rozmaryn
gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Dynię kroję na kawałki, obieram i piekę posypaną rozmarynem do miękkości. Gotuję makaron al dente i wkładam do żaroodpornego naczynia, w którym będzie się później piekł. W garnku na maśle podsmażam cebulkę, dodaję przyprawy i upieczoną dynię, rozgniatam ją widelcem. Dolewam jogurt, mieszam i doprawiam do smaku. Jeżeli używam parmezanu tarkuję też trochę do sosu. Łączę składniki w naczyniu żaroodpornym i skoro zdecydowałam się na ser Brie, kroję go w kostkę i dodaję wkładając pomiędzy i na makaronie. Gdybym używała parmezanu, przykryłabym jeszcze z wierzchu danie jego warstwą. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni C.
The pumpkin season is flourishing, so I'm constantly training by carrying orange balls on my attic. This daily dose of stairs is not such a bad solution, I can easily way aside signing up to any gym.
Pumpkin most often baked cut into pieces in the oven, later I can use for various recipes, both sweet and dry.
The pasta in the pictures is not baked yet, so I was unable to photograph the melted cheese. It's such a shame, I would say that even just watching it is sort of satisfaction.
Wholemeal pasta with pumpkin sauce
Ingredients
250 g of wholemeal pasta
1 small pumpkin
1 onion
1/2 of butter cube (100 g)
200 g of natural yoghurt
cheese (Brie or Camembert / Parmesan)
salt
pepper
rosemary
nutmeg
Preparation
Pumpkin cut into pieces, peeled, sprinkled with rosemary is cooked until soft. I cook the pasta al dente and put it in a heat-resistant dish, which will then be used to bake. In a pot I fry the onion with butter, add spices and baked pumpkin, it can be easily crushed with a fork. I add yogurt, mix and add seasonings. If I use Parmesan I also grate a little to the sauce. I combine the ingredients in a heat-resistant dish and if I decided on Brie cheese, I cut it into cubes and add it between between and on the pasta. When using Parmesan, I would cover the dish with it's layer on top. I bake it for 30 minutes at 170 C degrees.
Komentarze
Prześlij komentarz