Zdrowe trufle. / Healthy truffles.

Tytuł posta nie brzmi najlepiej. Myślałam nad przymiotnikiem 'owsiane' (ale przecież to nie jedyny, ani też nie najważniejszy składnik), 'bez pieczenia' (to z kolei jest mało zaskakujące, trufli i tak się nie piecze), 'fit' (w tym przypadku, tłumaczenie nie byłoby potrzebne, a problem w tym, że ja naprawdę lubię to robić), z kolei zamiast 'trufle' chciałam je nazwać 'kulki' (jednak po uświadomieniu sobie, że po angielsku brzmiałoby to 'balls' szybko zrezygnowałam z tego pomysłu). W kontraście do mojego obecnego stanu (całe szczęście nie psychicznego) powstała nazwa 'zdrowe trufle'. Oczywiście mogłam sobie darować formowanie kulek i taczanie ich w kakao, ale to chyba wewnętrzna potrzeba ulepienia bałwana. Niestety, przy obecnej temperaturze, każdy spadający z nieba płatek śniegu ginie w kontakcie z trawnikiem. Pozostało mi zadowolić się lepieniem śnieżek w kuchni.









Zdrowe trufle

Składniki
100 g żurawiny suszonej
100 g pestek słonecznika
5 łyżek syropu z agawy
150 g płatków owsianych
2 łyżki kakao 
2 małe banany
30 g otrębów orkiszowych
szczypta soli

Przygotowanie
Blender jest niezbędnym narzędziem do zrealizowania tego przepisu. Na początku zalewam żurawinę niedużą ilością wrzącej wody. Po 10 minutach dosypuję do niej pestki słonecznika, syrop z agawy, sól i blenduję. Dodaję banany, blenduję, płatki owsiane, blenduję. Nic prostszego. Teraz już mieszając łyżką dosypuję otręby i kakao. Dobrze wymieszaną masę wstawiam na pół godziny do lodówki. Po tym czasie formuję kulki, obtaczam je w kakao. Gotowe wstawiam do lodówki na jeszcze kilka godzin.













The post's title doesn't really sound well to me. I was thinking of an adjective 'oat' (however it isn't the only and obviously not the most important recipe's ingredient) 'baking free' (not surprising and rather a no brainer, have you ever seen baked truffles?). There were also two alternative ways of naming this dessert, the point is that it's all about the language, so it's hard to even make it visible in English. Let me just say, that one of them included 'balls', you can probably see that 'truffles' sounds so much better. The 'healthy truffles' it's actually quite the contrary to how I'm feeling right now (thank God it doesn't refer to my mental state). I'm sure that the idea of shaping the balls came out of my inner need of making a snowman. The sad thing - the temperature makes every falling snowflake disappear, so I can only make snowballs in my kitchen.








Healthy truffles

Ingredients
100 g dried cranberries
100 g sunflower seeds
5 tablespoons of agave syrup
150 g oat flakes
2 table spoons of cocoa
2 small bananas
30 g bran spelt
pinch of salt

Prearation
A blender is absolutely necessary, to make that recipe happen. At the beginning I pour dried cranberries with small amount of hot, boiled water. After 10 minutes I add sunflower seeds, agave syrup, salt and blend. Then bananas, blend, oat flakes, blend. It couldn't be any easier. Using the spoon I add the bran spelt and cocoa. I put the mass into the fridge for half an hour. After that time I shape the balls and enrobe them in cocoa. Ready truffles need some more time in the fridge (a few hours).

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty