Jaglane rafaello. / Millet rafaello.

Na zewnątrz (polu/dworze) wciąż zimno, a śniegu ani śladu. Oznacza to ciąg dalszy lepienia śnieżek w kuchni. Dzisiaj jest ostatni dzień roku i pasowałoby z tej okazji napisać jakieś podsumowanie. Przyznaję, że z przyjemnością czytam artykuły zbierające najlepsze filmy, książki, czy albumy muzyczne, dzięki temu udaje mi się nadrobić to, co w ciągu roku miało szansę umknąć; uśmiech na mojej twarzy wywołują też internetowe memy (te z Kermitem, są najlepsze). Nie wyobrażam sobie jednak swojego podsumowania. Mam poczucie, że zmiana daty w kalendarzu, to trochę wymuszony "przełomowy" moment w życiu. "Nowa ja" na pewno za jakiś czas się pojawi, ale raczej nie dzisiaj.









Jaglane rafaello

Składniki
200 g kaszy jaglanej
150 g wiórek kokosowych
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
mleko

Przygotowanie
Kaszę płuczę dwa razy w wodzie zimnej, póżniej w gorącej. Umieszczam wszystkie składniki w garnku. Zalewam je mlekiem i wodą (płynów jest dwukrotnie więcej niż suchych produktów). Gotuję do momentu, w którym kasza jest miękka. Odstawiam do ostudzenia, po czym umieszczam w lodówce na 30 minut. Po tym czasie formuję kulki i obtaczam je w wiórkach. W środkach można umieścić migdały. Gotowe trafiają na kilka godzin do lodówki.








It's still cold outside, however there's no snow. I can only make snowballs in kitchen. Today it's the last day of the year and so it would be good to write some summary. I must admit I do read, with great pleasure, all the articles, that gather best movies of the year, books or music albums, so I can catch up if I missed something; but also all the memes (especially the ones with Kermit). However, I cannot imagine doing it myself. I don't feel like just because in calendar there's gonna be different number, I have to go through a groundbreaking, life changing moment. I'm sure, that someday the "new me" will appear, but I don't think it's going to happen tonight.








Millet rafaello

Ingredients
200 g millet
150 g coconut shrims
2 table spoons of honey
1 table spoon of butter
milk

Preparation
I rinse millet twice, in hot water and cold. I put all the ingredients into a pot. They need to be poured with milk mixed with water, the liquids are in doubled amount, comparing to the dry products. I cook it till the millet is soft. I leave it to rest and then, when it's not hot any more, I put it into the fridge for 30 minutes. After that time I shape the balls and coat them in coconut shrims. Of course it is perfectly correct to put an almond inside, but not essential. When the balls are ready they need some more time in the fridge.

Komentarze

Popularne posty