Awokado zapiekane z jajkiem. / Avocado baked with an egg.

Podczas tego weekendu, miałam ogromną przyjemność, w końcu (po jej rocznym wybieraniu się), gościć moją drogą przyjaciółkę w Krakowie. Będąc u niej ostatnim razem (tydzień temu) na sobotnie śniadanie zostałam poczęstowana pieczonym awokado z żółtkiem jajka. Takie śniadania są idealne na weekendowe wspólne poranki, dzięki nim spędzamy więcej czasu razem. Mój przepis wzbogaciłam o pewne dodatki, zabrakło tylko świeżych bułeczek z piekarni (na moje nieszczęście wszystkie trzy, w których próbowałam się w nie zaopatrzyć były zamknięte).









Awokado zapiekane z jajkiem

Składniki
awokado
2 jajka 
twaróg (delikatne, kremowy, z mleka i śmietanki)
pomidor
sól
pieprz
zioła prowansalskie

Przygotowanie
Awokado (miękkie i dojrzałe) kroję na pół, usuwam pestkę, solę i układam w kokilkach. Rozbijam jajka, oddzielam żółtka od białek (żółtko trafia do awokado, a białko wykorzystam do czegoś innego). Na awokado układam jeszcze serek i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiam pieprzem i ziołami. Piekę w 180 stopniach, przyznam szczerze nie pamiętam ile minut, ale żółtko nadal powinno być płynne. Myślę, że najlepiej podejmować decyzję o wyłączeniu piekarnika obserwując pomidory.












During this weekend, I was delighted to have my dearest friend over, she finally (after a year of my longing) visited me in Cracow. When I was visiting her for the last time (a week ago) on Saturday breakfast I was treated with an avocado baked with an egg yolk. That kind of breakfasts are perfect for joint weekend mornings, thanks to them, we spend more time together. I enriched my recipe, by adding some creamy cottage cheese, herbs and tomato. The only missing thing were freshly baked rolls (unfortunately, all three of my nearest bakeries were closed).








Avocado baked with an egg

Ingredients
avocado
2 eggs
cottage cheese (creamy, delicate one, made of milk and cream)
tomato
salt
pepper
Provence herbs

Preparation
I cut an avocado (soft and ripe one) in a half, get rid of the stone, sprinkle with salt and place in ramekins. I break the eggs, dividing egg yolk from egg white (the yolk goes right into the avocado, the white I will use for something else). I put cottage cheese and finely chopped tomato on the avocado. I sprinkle it with pepper and Provence herbs. The dish is baked in 180 degrees for frankly, I have no idea how long. The egg yolk should be still liquid, so I would recommend to estimate the time of baking basing on how does the tomato look like.

Komentarze

Popularne posty