Wegańskie dyniowe curry ze szpinakiem i cieciorką. / Vegan pumpkin curry with spinach and chickpeas.

Zdecydowanie nie czuję się autorytetem jeżeli chodzi o przyrządzanie curry. Prawdziwie indyjskich potraw miałam okazję próbować parę lat temu, kiedy to w Londynie mieszkałam u hinduskiej rodziny. Intensywne, mocno doprawione dania były wtedy zbawieniem po długich godzinach całodziennego zwiedzania. Mam też poczucie, że już nigdy nie nadarzy się w moim życiu okazja na równie częste słuchanie piosenek Jennifer Lopez co wtedy (była uwielbiana przez córki gospodarzy). Kłamałabym pisząc, że nad tym faktem ubolewam, jednak nie wyobrażam sobie tamtego czasu bez właśnie tego tła muzycznego.
Moje curry prawdopodobnie nie może się równać z indyjskim pierwowzorem, ale z uwagi na niepohamowany apetyt jaki wywołało, kiedy je przygotowywałam "na jutro" postanowiłam się przepisem podzielić (spora część zawartości garnka zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach).








Wegańskie dyniowe curry ze szpinakiem i cieciorką

Składniki
2 miski puree z dyni (upieczona 1/2 dyni)
1 miska szpinaku (może być mrożony)
1 miska ugotowanej cieciorki
1 czerwona cebulka
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
natka pietruszki
curry
imbir
chili
sól
pieprz








Przygotowanie
Do garnka wrzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek, dolewam oliwę i podsmażam. Dodaję szpinak, póżniej dynię, cieciorkę, doprawiam. Curry jest gotowe, podaję na przykład z ryżem, posypane natką pietruszki.








I'm definitely not an authority when it comes to curry. The only opportunity to taste authentic Indian cuisine came when I was living in London with a Hindu family. Intense, heavily seasoned dishes were then salvation after long hours of sight-seeing. I also have the feeling that there will never be a chance in my life to listen to Jennifer Lopez's songs as often (as she was adored by the hosts' daughters). I would be lying writing that I regret this fact, but I can not imagine London time without that musical background.
My curry probably can not be compared to the Indian origin, but because of the unstoppable appetite that triggered it when I prepared it "for tomorrow" so I decided to divide it (much of the pot's content disappeared under unexplained circumstances).








Vegan pumpkin curry with spinach and chickpeas

Ingredients
2 bowls of pumpkin puree (1/2 of baked pumpkin)
1 bowl of spinach (can be frozen)
1 bowl of cooked chickpeas
1 red onion
2 cloves of garlic
olive oil
parsley
curry
ginger
chili
salt
pepper








Preparation
I put a finely chopped onion into a pot and squeezed garlic, add the olive oil and fry. I add spinach, later pumpkin and chickpeas, season. Curry is ready, I serve it with rice for example, sprinkled with parsley.

Komentarze

Popularne posty