Ciasto marchewkowe. / Carrot cake.









Za każdym razem, kiedy przyjeżdżam do domu i mam wolną chwilę, staram się wykorzystać ją na bieganie. Białostockie powietrze jest nieporównywalne z krakowskim smogiem. Uwielbiam czuć jak mrozi moje policzki, a zawarty w nim tlen wypełnia najmniejsze zakamarki płuc. To wyjątkowa przyjemność, zwłaszcza w słoneczne, jesienne dni. Biegnąc pod bezchmurnym, intensywnie błękitnym niebem, po usłanych liśćmi chodnikach mijam przepychające się na trawnikach kruki. Wyłączam męczące mnie myśli, po prostu - biegnę. I chociaż każdy, kolejny, stawiany przeze mnie krok boli coraz  bardziej, nie potrafię się zatrzymać. O bieganiu można mówić długo i namiętnie, ale żeby zrozumieć, trzeba zwyczajnie spróbować. Dzisiaj wrzucam marchewkowy przepis, dla dopełnienia, pachnącego deszczem i liśćmi klimatu.










Ciasto marchewkowe 

Składniki
3 łyżki masła
4 szklanki drobno startej marchewki
3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3 łyżki śmietany 12%/18%
2 łyżki syropu z agawy
1 szklanka cukru
1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich 
4 jajka i 1 białko
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
cynamon
kardamon
gałka muszkatołowa
imbir
cukier puder

Przygotowanie

Miksuję masło z cukrem, następnie dodaję resztę mokrych składników. Kiedy masa jest ładna i jednolita, zaczynam stopniowo dodawać składniki suche. Na koniec dodaję marchew i orzechy. Piekę 55 minut w 180 stopniach C. Kiedy wystygnie polewam lukrem zrobionym ze zmiksowanego cukru pudru z białkiem jajka i posypuję orzechami.











Each time, when I come back home and have some spare time, I try to use it as an opportunity to go for a run. Bialystok air is incomparable to Cracow smog. I adore to feel, how it freezes my cheeks and how its oxygen fills up the smallest crannies of my lungs. This is an exceptional pleasure, especially on the sunny autumn days. Under the clear, intensely blue sky, I run the the pavement and pass the ravens, searching for food, on the lawns. I turn off my racking thoughts, I simply - run. And even though each, next step hurts more and more, I can not stop. You can talk long and passionately about running, however to understand it, you have to try it. Today I publish the carroty recipe, to complete the rain and leaves scenteatmosphere.









Carrot cake

Ingredients
3 table spoons of butter
4 glasses of finely grated carrot
3 glasses of wholemeal flour
3 tablespoons of sour cream 12% / 18%
2 tablespoons of agave syrup
1 glass of sugar
1 glass of finely chopped walnuts
4 eggs and 1 egg white
1 1/2 teaspoons of baking powder
1 teaspoon of baking soda
cinnamon
cardamom
nutmeg
ginger
powdered sugar

Preparation
I mix the butter with the sugar, then I add the rest of wet ingredients. When the mass is nice and consistent, I begin to gradually add the dry ingredients. At the end, I add carrots and nuts. Bake 55 minutes at 180 degrees C. When it cools down, I cover it with icing, made of mixed powdered sugar with egg white, and sprinkle with nuts.

Komentarze

Popularne posty