Ciastka z kawałkami czekolady i orzechami włoskimi. / Chocolate chip and walnut cookies.

Ciastka z kawałkami czekolady i orzechami włoskimi 

Składniki
250 g masła
300 g cukru
2 jajka
5 łyżek mleka
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g czekolady (użyłam gorzkiej, ciasteczka same w sobie są dość słodkie)
100 g orzechów włoskich

Przygotowanie
W dużej misce miksuję masło z cukrem. Dodaję stopniowo (w tej kolejności) jajka, mleko, proszek do pieczenia, mąkę, pokrojone drobno czekoladę i orzechy. Ciasto wstawiam do lodówki, a piekarnik rozgrzewam do 190 stopni C. Ciasteczka formuję używając dwóch łyżeczek, porcja ciasta przypadająca na ciastko jest nieduża, układam je w odstępach, ponieważ rozpływają się pod wpływem pieczenia. Nie znam dokładnego czasu pieczenia, po prostu czekam aż się zarumienią.








Chocolate chip and walnut cookies

Ingredients
250 g of butter
300 g of sugar
2 eggs
5 table spoons of milk
400 g of flour
2 teaspoons of baking powder
100 g of chocolate (I used dark one, because the cookies are sweet themselves)
100 g of walnut 

Preparation
In a big bowl I mix butter with sugar. I gradually add (in this order) milk, baking powder, flour, finely chopped chocolate and walnut. Prepared dough needs to spend some time in a fridge. Oven needs to be preheated to 190 degrees C. I form cookies using two teaspoons, the portion of dough per cookie is quite small. I put them at intervals, because they melt during baking. I don't know the exact time of baking, you need to watch them until they get golden brown.

Komentarze

Popularne posty