Owsianka na lato. / Summer oatmeal.

Nietrudno zauważyć, że z każdym dniem robi się coraz goręcej. Niezaprzeczalnie wspaniale jest spędzać upalne wieczory i noce pod gołym niebem, a zapał z jakim garnę się teraz do aktywności fizycznej na świeżym powietrzu jest na pewno znacznie większy niż kilka miesięcy temu. Jednak budzące mnie świecące prosto w twarz słońce (cierpię w oczekiwaniu na rolety) nie należy do tych przyjemnych aspektów letniej aury. Każdego poranka staram się przywrócić swojemu ciału standardową temperaturę uciekając się do różnych środków. Jednym z nich jest właśnie owsianka. Trochę głupio się przyznawać, bo to takie przeciętne, wszystkim znane, zdrowe danie, ale nie wyobrażam sobie bez niego życia (a jeśli już muszę, to byłaby to bardzo zubożała egzystencja). 
Owsianka, ku mojej wielkiej uciesze, ma wiele wariantów i za każdym razem mogę ją odkrywać w zupełnie nowym wcieleniu. Taka rutyna raczej nie powinna się znudzić.








Owsianka na lato

Składniki
5 łyżek płatków owsianych
woda
200g jogurtu naturalnego
2-3 morele
2-3 łyżki konfitury wiśniowej (dodatkowo masło w wersji dla łasuchów, którzy mają o poranku czas)









Przygotowanie
Płatki zalewam wodą, tak aby było jej trochę więcej niż tylko do ich przykrycia i zostawiam na noc w lodówce. Rano dodaję do miski umyte, pokrojone morele i jogurt. Konfiturę można jeszcze, przed dodaniem, podsmażyć z odrobiną masła na patelni, aby uzyskać łagodny, słodki smak karmelu.








It isn't hard to notice that day after day it only gets hotter. Scorching nights and evenings are undeniably perfect to be spent under the open sky and definitely I do exercise outdoors more often comparing to few months ago. However, the sun, which wakes me up every morning, shining directly onto my face (waiting for the blinds in pain) does not belong to those pleasant aspects of the summer aura. Each day I try to restore my body to standard temperature by resorting to various means. One of them is oatmeal actually. It sounds a bit silly to confess, because it's such a mediocre, healthy dish, that everybody knows, but I can not imagine life without it (and if I had to, it would be very shoddy existence).
Oatmeal, luckily, has many variants and I can discover it in a completely new embodiment every time. Such a routine should not get bored.








Summer oatmeal 

Ingredients
5 tablespoons of oat flakes
water
200g natural yoghurt
2-3 apricots
2-3 tablespoons of cherry jam (additionally butter for the gourmand that have some spare morning time)

Preparation
The flakes are poured with water so that there is a little more than just to cover them and I leave them in the fridge overnight. In the morning I add to the bowl washed, chopped apricots and yogurt. As you like it and have some extra time, you can melt some butter on a pan and caramelize the jam, before adding into bowl.

Komentarze

Popularne posty