Tort mascarpone, kawa i miód. / Cake macarpone, coffee and honey.

Wracam po prawie miesięcznej nieobecności z ogromnymi wyrzutami sumienia. Plan obowiązkowego pisania co tydzień niestety spełznął na niczym. Mogę jedynie obiecać poprawę i próbować odkupić swoje winy wspaniałym tortem. Dodam na swoje marne usprawiedliwienie, że nawet juwenalia spędziłam bezkoncertowo (tak bardzo byłam zajęta).
Tort - Rekompensata trochę z nazwy kojarzy mi się z chyba najbardziej rozpoznawalną książką ostatnich miesięcy: "Mleko i miód". Naprawdę mnie zaskoczyło, że poezja może się cieszyć tak dużą popularnością. Nawet osoby, dla których jedyną lekturą są pudełka z płatkami śniadaniowymi (klasyczny Joey z "Przyjaciół") kupują ten tomik. Trzeba zaznaczyć, że nie jest to klasyczna poezja. "Mleko i miód" nie wymaga tyle od czytelnika i ma zdecydowanie prostszą formę. Przypuszczam, że gdyby nie to, nie spotkałaby się z tak entuzjastycznym przyjęciem przez szerokie grono odbiorców. Na pewno jest jednak warta przeczytania, nawet tak po prostu - z czystej ludzkiej ciekawości.
Z własnej perspektywy powiem, że nie każdy wiersz mnie "dotyka", jednak teraz jestem w Kochaniu i przyznam się, że muszę ją odkładać na półkę po kilku przeczytanych stronach (bardzo nie chcę końca tego rozdziału i tak silnie na mnie wpływa).










Biszkopt (przepis z MojeWypieki: http://www.mojewypieki.com/post/biszkopt-przepis-ii)

Składniki
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej 
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Na początku przesiewam obie mąki i oddzielam żółtka od białek. Następnie z białek ubijam sztywną pianę i na koniec ubijania po łyżce zaczynam dodawać cukier i żółtka (cały czas ubijając). Dosypuję mąkę i szpatułką delikatnie mieszam ciasto. Tortownicę (o średnicy 23-25 cm) wykładam , ale tylko na spodzie papierem do pieczenia i ostrożnie przekładam do niej ciasto. Wyrównuję wierzch. Piekę 35 - 40 minut w temperaturze 160-170 stopni C do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika upuszczam je w formie na podłogę, z wysokości około 30 cm (na podłodze radzę rozłożyć ręcznik) i zostawiam do wystudzenia w temperaturze pokojowej.








Kawa i miód

Biszkopt kroję na 2 blaty i nasączam kawą z miodem (na kubek kawy łyżka miodu) przed nałożeniem kremu.








Krem mascarpone, kawa i miód

Składniki
500 g sera mascarpone
kilka łyżek kawy z miodem (takiej jak do nasączania tortu, ilość dostosowana tak, aby otrzymać pożądaną konsystencję kremu)

Przygotowanie
Składniki miksuję ze sobą i wkładam na 15 - 30 minut do lodówki, żeby krem był dość gęsty i nie płynął po torcie. Nasączone biszkoptowe blaty przekładam i dekoruję kremem.








I'm returning after almost a month's absence filled with great remorse. The plan of obligatory writing every week unfortunately came to nothing. I can only promise to improve myself and try to redeem my fault with a wonderful cake. Using lousy excuse I want to add that I didn't even participate in the Julwenalia (so much I was busy).
Cake - Compensation because of it's name sounds similar to probably the most recognizable book of recent months: "Milk and honey." It has really surprised me how popular poetry can be. Even people who only read the boxes with breakfast cereals (classic Joey from "Friends") buy this book. What has to be pointed out is that this is not a classic poetry. "Milk and honey" does not require so much from the reader and has a much simpler form. I suppose if it hadn't, it would not have met with so enthusiastic reception of wide audience. However, it is certainly worth reading, even out of pure human curiosity. 
From my own perspective, I will say that not every poem "touches" me, but as I am in Loving right now, I must admit that I have to put it on a shelf after few read pages (I do not want this chapter to end so badly and it impacts me strong).








Sponge cake (recipe from MyWypieki: http://www.mojewypieki.com/post/biszkopt-przepis-ii)

Ingredients
5 eggs
3/4 cup sugar
3/4 cup of wheat flour
1/4 cup potato flour

Preparation
All ingredients must be in room temperature. At the beginning of the two sifted flour and I separate yolks and whites. Then I whisk the whites and when it's nearly done I add sugar (spoon by spoon) and yolks. There comes flour and it should be mixed with spatula, really gently. The springform (about 23-25 cm in diameter) needs to be covered, but only on the bottom, with the baking paper. I put the cake in, carefully. I align the top. The cake is baked 35 - 40 minutes at 160-170 degrees C to the so-called dry stick. Once removed from the oven I drop it in the form on the floor, from about 30 cm height (on the floor I advise to spread a towel) and leave to cool in room temperature.








Coffee and honey

I cut the sponge into 2 tops and soak them with coffee with honey (for a cup of coffee a spoon of honey) before applying the cream.








Mascarpone cream, coffee and honey

Ingredients
500 g of mascarpone cheese
A few tablespoons of coffee with honey (such as to soak the cake, the amount adjusted to get the desired texture of the cream)

Preparation
Ingredients are mixed together and put for 15 - 30 minutes into the fridge, to make the cream thick and not melting on the cake. Soaked sponge tops I spread and decant with the cream.

Komentarze

Popularne posty