Pieczone frytki. / Baked fries.

Jedynym powodem, dla którego zdecydowałam się na pieczenie frytek w piekarniku była wielka nadzieja, że tym sposobem sprytnie ominę sprzątanie "pachnącej" smażeniem, ochlapanej tłuszczem kuchni. Uprzedzam każdego kto z tego względu sięga po ten przepis - to się nie uda. Co prawda oliwą pokryty był jedynie piekarnik od wewnątrz, więc oczywiście mogło być gorzej (ale święta zasada brzmi, że zasadniczo "zawsze może być gorzej"). Zapach "po" też pozostawiał wiele do życzenia, jednak nie to w tym przepisie jest najistotniejsze. Najważniejsze są frytki. Absolutnie przepyszne! Świeżo wyjęte z piekarnika, gorące, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Taki smak jest w stanie wynagrodzić zadany sobie w przygotowaniu trud.








Pieczone frytki 

Składniki
ziemniaki
oliwa z oliwek
sól 
pieprz













Przygotowanie
Ziemniaki obieram i kroję. Przyprawiam je oliwią, solą i pieprzem. Piekę w 230 stopniach przez kilka minut. Dla uzyskania najlepszego efektu dobrze jest obrócić frytki, żeby zarumieniły się też po bokach, ja jednak nie mogłam się powstrzymać i pominęłam ten etap.









The only reason of why I had decided to bake my fries in the oven was great hope that it's a clever way of avoiding cleaning smelly (from frying), covered in oil kitchen. If there is anyone who wants to try out this recipe due to the same "smart thinking" I have to warn you - it's not gonna happen. Although covered with oil was only the interior of my oven, so of course it could be worse (however as we know "it always can be worse"). The smell in my kitchen also wasn't very pleasant to experience, but that's not the point. The most important are the fries themselves. Absolutely delicious! Best when still hot, crispy on the top and fantastically soft on the inside. That taste can surely reward all of the trouble in the kitchen.








Baked fries

Ingredients
potatoes
olive oil
salt
pepper








Preparation 
Potatoes are peeled and chopped. I season them with olive oil, salt and pepper and bake in 230 degrees. It is good to turn them, so they get crispy on all of the sides, but I honestly couldn't wait that long.





Komentarze

Popularne posty